Fotokoll

Bilder på nätet

Hur ska man välja rätt bild när man är på nätet? Vad passar och inte och vad ska man undvika?

Blogg

Driver du en blogg kan man säga att mycket är bilddrivet. För många är en blogg som ens instagramkonto fast med lite mer text. Och de som läser en blogg vill gärna se flera bilder från bloggarens vardag. Skriver man om en rolig kväll ute ska man gärna dela med sig av några bilder. Sitter man hemma och lägger pussel ska man även visa en bild på detta, även om det låter tråkigt. Bilder driver bloggar nästan lika mycket som texten och det är också ett sätt att fylla ut ett blogginlägg så det känns längre och mer levande.

Företag

Har man en företagssajt är det viktigt att ha bilder som visar vad företaget gör. Säljer man maskindelar ska det framgå genom bilderna, visa hellre bilder på delarna som säljs en maskinerna som delarna ska sitta i så man inte lurar kunderna att tro att företaget säljer fordonet. Driver man en pokersajt ska sidan ha bilder som lockar till att prova på att spela. Detta kan man göra med pokersymboler eller bilder på personer som håller på att spela. Bilder på en företagssajt ska alltså tydligt visa vad företaget erbjuder, samt locka besökaren att till köp.

Tänk på upphovsrättsskyddet

Knäpper man inga egna bilder ska man gå försiktigt fram. Att bara söka på ”gratis bilder” kan ge missvisande information. Bara för att bilderna är gratis betyder det inte att de är utan upphovsrättsskydd, de som erbjuder bilderna måste på något sätt kunna påvisa att de fått tillstånd att lägga upp bilderna på nätet och tillstånd att dela ut dem helt öppet. Vill man ta bilder från andra ska man alltid söka upp upphovspersonen och fråga denna om lov. Som företag måste man vara beredd på att betala för att använda bilderna medan en privatperson som endast vill lägga upp en passande bild på sin sajt eller blogg kan komma undan. Vill man ändra på bilden, göra den svartvitt, ta bort vissa element eller lägga till något, måste man också ha upphovspersonens tillstånd. Annars får man endast visa bilden i sitt originalskick.