Fotokoll

Julfotografering

julfoto

Av naturliga orsaker brukar det bli en hel del fotande kring jul. Antingen så blir man kontaktad av de som vill ta några fina julbilder för att kanske sedan använda dessa för årets julkortsutskick, eller så vill man själv dokumentera familj, släkt och vänner under en av årets mysigaste högtider.

Julfotografering handlar mycket om att fånga högtiden som sådan – ja, att fånga själva känslan på bild! Det bästa är vanligtvis att fota när de som är med på bilden är högst ovetande om detta, för att få bilderna så naturliga som möjligt, men det är långt ifrån alltid som man har denna lyx till sitt förfogande, helst om man ska fota någon på beställning. I dessa fall kan det vara bra att ta hjälp av något stämningshöjande som är kopplat till högtiden, för att på ett bättre sätt rama in vad fotot faktiskt handlar om. Det kan absolut kännas lite lätt konstlat, men i fall som dessa så kommer man faktiskt undan med detta, då julen i sig ändå lite lätt kitschig.

Det brukar även kunna vara så att du har brist på naturligt ljus på grund av att det helt enkelt är mörkare ute under denna tidsperiod på året och bilderna som du fotar i hemmet sker oftast i någon form av mysbelysning, kanske med tända ljus som enda ljuskälla. För fotande av detta slag så bör du vara på det klara med hur du går tillväga för att få bäst resultat. Genom att läsa på lite snabbt, kan du generera foton av betydligt högre kvalité, och man behöver då heller inte fräscha upp dessa i samma utsträckning, genom att till exempel använda sig utav Photoshop, eller något liknande bildbehandlingsprogram.

Sist men inte minst vill vi önska er en god jul och hoppas att ledigheterna leder till många fina foton! Tänk dock på att även lägga ner kameran då och då, för att själv få en chans att njuta av stämningen!

God jul och gott nytt år!