Den som verkligen vill börja fotografera på allvar bör överväga att ta några kamerakurser. Framförallt systemkameror är idag proppfulla med funktioner och förkortningar som gör det väldigt svårt för nybörjare att komma igång med mer avancerat fotografi. Oavsett om man läser manualen så står det ofta inte i klarspråk vad de olika funktionerna har för påverkan på den färdiga bilden.

Vad innebär till exempel:

  • ISO?
  • Slutarhastighet?
  • APB?
  • Exponering?

Kamerakurser kommer i många former. Visst finns det gratis ”kurser” på internet att tillgå, men vill man ha kvalitativ utbildning så måste man träffa en expert som tydligt kan förklara hur kameror fungerar och visa i realtid vad funktionerna gör.

Kamera- och fotokurser går att finna lite varstans, men det vanligaste är att fotostudios anordnar dem. Det finns även många bra kurser på universitet och högskolor som kan vara värda att ta en titt på. Glöm inte att kolla upp kurserna på internet innan för att se om tidigare elever tyckte att de var bra.

Det optimala är att du letar reda på kurser som vänder sig till ägare av specifika kameramärken, till exempel Canon eller Nikon. Med dessa kurser kan du känna dig säker på att du får råd och hjälp som stämmer överens med din kamera.