De flesta vet säkert redan vad en actionkamera är. Dessa små teknologiska underverk har gett upphovet till fantastiska bilder och videoklipp. Har man nyligen införskaffat en actionkamera, eller kanske bara funderar på det, kommer här några tips för användningen av den.

Rengör linsen regelbundet

När man är mitt uppe i användningen av en action kamera har man inte alltid möjligheten att göra finjusteringar. Innan man sätter igång är det väldigt viktigt att man rengör linsen ordentligt. Har man skaffat en som klarar av 4K kan lite dam, snö eller en vattendroppe vara allt som behövs för att förstöra vad som annars vore en perfekt bild.

Ställ in bildfrekvensen

Att ställa in rätt bildfrekvens är något man gör för att få ut det mesta av ljusförhållandena där man filmar. Använder man kameran utomhus i bra ljus för man ställa in den så högt som möjligt. Men är man inomhus i sämre ljus kan det vara bäst att ställa ned den till exempelvis 24fps för att få ett bra resultat. Genom att komma ihåg korrelationen hög ljusstyrka = hög bildfrekvens, låg ljusstyrka = låg bildfrekvens kan man undvika misstag i detta.

Tänk på redigeringen

Att filma ett längre stycke där kanske inte så mycket händer kan till en början verka som en dum idé. Det heter väl actionkamera av en anledning? Men genom att tänka på allt man kan göra med detta material i efterhand, som exempelvis en timelaps, kan även dessa stunder bli mycket mer fartfyllda och intressanta.

Välja synfältet

Standard för actionkameror är att ha ordentliga vidvinkelobjektiv. Detta är för att få med så mycket som möjligt i bilden. Många har dock inställningar man själv kan göra i detta, allt från smalt till bredd synfält. När man filmar statiskt kan det ofta se bättre ut med ett smalt eller medelbrett synfält. Annars fungerar det breda synfältet ofta bäst.