fotograf_140439625

Det räcker inte att bara att fotografera för att bli en bra fotograf. Det är klart att man tränar ögat och lär sig se bra motiv, men det krävs mer än att bara knäppa kort för att bli en bra fotograf. 

Utrustningen

Man behöver en bra och tillförlitlig kamera för att ta bra bilder. Visst kan man få en bra bild med sin digitalkamera eller lyckas med mobilkameran, men kvalitén på bilden blir helt annorlunda med en bra systemkamera. Det finns flera olika typer att välja bland, och som novis ska man inte börja med en värstingkamera. Den har så många inställningar och funktioner som man aldrig kommer att använda eller använda rätt. En nybörjarsystemkamera kan ge tillräckligt snygga bilder.

Ljuskunskaper

Att arbeta med ljuset är en av de viktigaste sakerna för att skapa ett bra foto. Det sämsta ljuset är faktiskt det starkaste, det som är mitt på dagen. Den starka ljuset får färger att kännas platta och skapar också mycket skuggor. Det är bättre att ställa klockan tidigt på morgonen eller vänta tills kvällen innan man fotograferar utomhus. Man kommer att få mycket mer balanserade och vackra motiv.

Allt redo

En fotograf ska vara som en scout, alltid redo! Häng kameran runt halsen och se till att den alltid följer med. Om den ligger i väskan kommer latheten att hindra en från att plocka upp den och man riskerar att missa sin chans. Hängandes runt halsen tar det bara sekunder från att ha sett en möjlighet, till dess att man har kortet sparat i kameran.

Experimentera

Knäpp galet mycket kort! Knäpp kort på saker som du inte tycker ser intressant ut, för det kanske blir intressant när du väl tittar på bilden på datorn. Hitta nya vinklar på standardmotiv och gå lite längre bort eller lite närmre än vad brukar. Du kommer att hitta nya sätt att fota och bredda dina kunskaper.