camera

Nya kameror dyker upp på marknaden hela tiden så det är inte alltid lätt att veta vad det är som är den bästa modellen eller vilken som helt enkelt passar en själv bäst.

Vad man bör välja kommer först och främst att bero på om man är en nybörjare, entusiast eller proffs. En del funktioner kommer man inte att behöva om man bara ska en en kamera för att ta bilder på familj eller när man är ute och reser.

Är man lite mer insatt i fotografering är det bra att välja en kamera som är mer stabilt byggd, har fler inställningsmöjligheter och snabbare autofokus, allt utan att kameran är svårare att hantera. Detta är ofta ett bra ställe att börja på då det säljs färre och färre kompakta digitalkameror och försäljningen av systemkameror ökar.

När man ser på tillverkare har det länge stått mellan Nikon och Canon, förra året ställde DigitalFoto de båda giganterna mot varandra och resultatet blev i stort sett ett dött lopp. Canon tog hem segern, men bara nätt och jämt.

Vill man satsa på Canon kan man komma väldigt långt om man skaffar modellen EOS 700D. Bästa priserna för denna kommer att ligga runt 5 000 kronor, men det finns alltid sidor där man kan hitta en och annan rea. Föregångaren till denna: EOS 600D, var länge en toppkamera som låg överst på många listor ett bra tag och uppföljaren har enligt testlabben bara förbättrat serien då den är i genomsnitt bättre och tåligare. Just nu är det omkring 1 000 kronor som skiljer de båda modellerna åt så det är mer eller mindre upp till var och en hur mycket den senare modellen är värd.

EOS 700D har en 18 megapixels upplösning och kan dessutom filma i Full HD, både fotografierna och filmerna är av mycket bra kvalité och tack vare kamerans antidammsystem blir inte fotona förstörda av damm.