Fotokoll

Populära bildbehandlingsprogram

Tack vare digitalkamerornas intåg så är det idag lättare än någonsin att fixa och justera sina bilder efter att de blivit tagna. Allt man behöver göra är att föra över bilderna från kamera till dator och sedan använda det bildbehandlingsprogram man föredrar och sätta igång. Vilket program som är det bästa är svårt att säga eftersom alla har olika preferenser och behov, men nedan listar vi några av de mest populära.

Photoshop

Giganten inom bildredigering. Photoshop kostar en del men bjuder på en oöverträffad mängd funktioner och bra användarvänlighet. Med det sagt så är det knappast nybörjarvänligt, och det kan ta ett bra tag att lära sig en bråkdel av Photoshop.

Corel Paintshop Pro

Många väljer Corel Paintshop över Photoshop för att det är enklare att komma igång med och är relativt snabbt att använda. Det är också relativt snabbt att använd och inkluderar många automatiska funktioner som är bra för de som ännu inte är redigeringsproffs.

Phase One Capture One Express

Om du vill konvertera RAW-filer från din systemkamera så är Phase One Capture One Express ett av dina bästa alternativ. Du kan snabbt och enkelt importera bilderna och sedan använda programmets verktyg för att finjustera bland annat kromatiska avvikningar och ta bort brus. Arbetar du inte med RAW-filer så är det dock troligen bättre att välja ett annat program.