Det finns en hel del tillfällen där det skulle vara omöjligt att avgöra en vinnare i lopp om inte ett målfoto fanns tillgängligt som man kunde granska. Av just denna anledning så är det oerhört viktigt att inget går fel!

För någon som är oinsatt i ämnet så är det lätt att tro att det är en helt vanlig fotograf som ansvarar för att ta målfoton i olika sammanhang. Så är dock inte alls fallet, då detta är situationer som kräver en oerhörd precision och där man heller inte vill ha utrymme för den mänskliga faktorn att fela. Nä, målfoton sköts därav på ett helt annat sätt, nämligen genom att en automatiskt rigg skapar något som brukar kallas ett tidsdokument av själva målgången. Denna kan man sedan granska ner till oerhört små marginaler, just för att det kan vara så extremt liten skillnad mellan kombattanterna i ett lopp.

Målfoton är av naturliga skäl viktiga i en rad olika sammanhang där friidrott och trav är det som kanske är allra vanligast. Utan ett målfoto att falla tillbaka på så hade det relativt frekvent förekommit situationer där man helt enkelt inte hade kunnat avgöra vinnaren i ett speciellt lopp – och inte andra positioner för delen heller!

Skulle något bli fel med ett målfotot så skulle detta helt klart innebära stora problem och till och med leda till att lopp kanske skulle behöva köras om, utifall att det är omöjligt att utgöra en vinnare och detta inte finns dokumenterat på något annat vis. Vissa gånger går det ju faktiskt enkelt att avgöra vem som vunnit ett lopp, men det är just i de där riktigt kniviga situationerna som ett målfoto verkligen behövs för att bena ut placeringarna i ett specifikt lopp.