Fotokoll

Snabba vägen till bra bilder

shutterstock_60069481

Är du intresserad av fotografering men vill inte studera i flera år till fullärd fotograf? Då kan du gå den enkla vägen och lära dig allteftersom!

Biblioteket är din vän

Du kan enkelt ta reda på vilka böcker som fotostudenter brukar läsa, och kan sedan låna dem på biblioteket. Börja med grundkursböckerna och lär dig om hur man komponerar en bra bild och hur man hanterar en systemkamera.

Låna även fotoböcker och se hur de stora fotograferna tar bilder. Det finns massor med tekniker att lära sig men fokusera på att lära dig dem som intresserar dig mest.

Ta mycket bilder

Sedan kommer det roliga! Börja ta massvis med bilder: knäpp bilder som du gillar och välj dina favoritmotiv. Framkalla gärna de du gillar bäst och försök att lista ut om de skulle kunna förbättras. Det bästa är så klart att få prata med en riktig fotograf och höra hennes eller hans kritik. Fotografer brukar gilla att lära ut och är så klart experter. Kontakta flera fotografer och håll tummarna att någon har tid att hjälpa dig.

Delta i lite tävlingar

På internet vimlar det av fototävlingar. Du får slåss om första priset med experter och andra amatörfotografer. Just nu pågår en tävling på Cyberphoto som du kan delta i fram till 1 januari 2016.

Det är ingen fara om man inte vinner, men det kan också vara en bra måttstock över hur duktig man är. Tar du en placering överhuvudtaget så vet du att du är på rätt spår! Du kan hitta flera tävlingar på nätet, ställ upp med dina favoritbilder men ta alltid en ny bild till varje tävling. Det kan finnas strikta krav på bilderna i tävlingen, chansa inte på att de tillåter att du vinner pris för samma bild i flera tävlingar.